Q&A (често задавани въпроси)

Правилното обучение на коня и човека е много важно за нас в конна база "Адгор". Нашият екип е развил метод на тренировки, който е много безопасен и за коня, и за ездача, особено когато става въпрос за необяздени и проблемни коне.
Крайната ни цел е кон, който е безопасен за човека, и от земя, и от седло. Кон който има респект към хората, но няма страх от тях или от заобикалящата го среда. Само след като е налице това може да се говори за партньорство между тях.
Обучението на човека и на коня следва трите нива в обучителната ни програма. До какво ниво ще ce стигне зависи от собственика на коня и времето, за което той би искал животното да се тренира.

Ето и отговорите на някои от по-често срещаните въпроси относно нашата обучителна програма:

1. Какво може да направите за мен и моя кон?
2. Дали това е за моя кон?
3. А за мен? Аз имам различна от вашата амуниция.
4. Колко време отнема?
5. Какви етапи има обучението?
6. Каква е последователността на етапите на обучение?
7. Аз имам само малък проблем с коня. Колко тренировки ще са нужни?
8. Няма ли конят ми да загуби характера си?
9. Няма ли конят ми да стане бавен, мързелив, ленив? Аз го харесвам такъв – жизнен!
10. Но във вида езда , който аз практикувам /обездка, прескачане на препятствия и др./ изпълняваме упражнения, различни от вашите?
11. Аз ще трябва ли да участвам?
12. Гарантирате ли, че ще научите коня ми на всичко, което виждам по вашите видеоклипове?
13. А веднъж обучен това до живот ли е?
14. Как ги обучавате?
15. Не може ли да пропуснем работата от земя?
16. А какви са условията, за да започне обучението?
17. Кой ще обучава коня ми?
1. Какво може да направите за мен и моя кон?
Зависи от какво имате нужда.

Работим както с опитни коне, така и със съвсем „непипани”. (Всякакви породи и типове коне).
Може да стигнем с коня ви до различни нива на обучение – от основните умения, необходими за уверена езда и взаимно приятно общуване, до фина работа от земя и под седло.

Можем да ви помогнем и с отстраняване на вредни навици на коня, като хапане, ритане, изпреварване, влизане в личното пространство, хвърляне и изправяне под седло, неспиране, плашене и мн. други. Всички вредни навици и поведение, които конят има, са породени или от страх, или от липса на респект, или са комбинация от двете. Ние в „Адгор" знаем това и с нашата тренировъчна програма работим точно върху премахването на причината (страх или липсата на респект) в коня, и тогава следствието на причината (хапане, ритане и т.н.) изчезват от само себе си.

2. Дали това е за моя кон?
Обучителната програма за коне, разработена в Конна база „Адгор”, е подходяща за всякакви коне: от всички породи, възрасти и дисциплини.
Обездка, прескачане на препятствия, уестърн, ендюранс или просто езда сред природата.
- Араби, английски, тракенени, понита, фризийци, хафлингери, каракачански коне или „просто” кончета.
- Малки, млади, зрели или възрастни.
- Зелени или опитни.
- Кобили, жребци или кастрати.
Наистина е подходяща за всеки.

3. А за мен? Аз имам различна от вашата амуниция.
Знаете, че в „Адгор” се практикува приложна уестърн езда. Работим и с такъв тип амуниция. Това НЕ означава, че трябва да смените вашата амуниция. Добре тренираният кон е добре трениран кон – и под английско, и под каубойско, и без седло.

4. Колко време отнема?
Зависи. Всеки кон е различен – учи и затвърждава с различно темпо.Обикновено в повечето случи, за да премине конят през първите ни две нива на обучение, отнема между един и три месеца тренировка.

5. Какви етапи има обучението?
Обучението може да се раздели условно на няколко части: работа от земя, обяздване, работа под седло – обучение в приложна и уестърн езда, отстраняване на вредни навици и проблемно поведение.

6. Каква е последователността на етапите на обучение?
Конят е стадно животно и се доверява на лидера и разчита на него, дори когато стадото се състои от човек и кон. Затова се започва с работата от земя за изграждане на връзката и йерархията, така нужни и при обучението на коня под седло /или първоначално – обяздването му/. За нас е важно да помогнем на коня да стане по-уверен в себе си и по-малко реактивен, но и да зачита лидерската ни позиция.

Обяздване се наричат първите упражнения на коня под седло. Те са свързани с изграждането на навици, които са безопасни както за човека, така и за коня. Добре обязденият кон е респектиран, без да го е страх и има доверие в ездача си. Обяздването е естествен етап в обучението на коня и част от неговото развитие.

Впоследствие работата под седло развива и усъвършенства уменията на всеки ездитен кон. То цели надграждане на взаимното доверие, разбиране и партньорство. На тази база се развиват възможностите на всеки кон, както и обучението му в съответната посока.

Правилната работа от земя и под седло осигурява отстраняването на вредните навици и проблемното поведение, защото елиминира основните причини за тях – липса на респект и/или страх у коня.

7. Аз имам само малък проблем с коня. Колко тренировки ще са нужни?
Обикновено не е възможно да се работи само върху прекия проблем. Зад него винаги стои една от двете основни причини – липса на респект, страх или комбинация от тях у коня. Това налага комплексен подход при решаването на всеки, дори и „само малък проблем”. Но тъй като всеки кон е индивидуален, най-добре е да има събеседване с треньорите в „Адгор“ за конкретния случай.

8. Няма ли конят ми да загуби характера си?
Всички тренировки се базират на методи, които отчитат индивидуалността на всеки кон поотделно. На това да се използват неговите силни страни и да се елиминират отрицателните му качества.

9. Няма ли конят ми да стане бавен, мързелив, ленив? Аз го харесвам такъв – жизнен!
Обучението на конете цели в крайна сметка да имате кон, който:
- реагира веднага на подадена команда
- не решава вместо вас какво му се прави точно сега
- работи заедно с вас, т.е. мисли и носи отговорност за задачата, която му е поставена.

С други думи: Кон, който е бърз в реакцията си и чийто респект и доверие е към вас.

10. Но във вида езда, който аз практикувам /обездка, прескачане на препятствия и др./ изпълняваме упражнения, различни от вашите?
Напълно е възможно да е точно така. Нашата цел в обучението не е да натренираме коня за всички възможни упражнения, които човек може да му измисли, а да направим от него ваш партньор, който с доверие и отговорност ще работи с вас.
Гъвкавостта и лекотата на управление, както и „инструментите” за справяне с евентуални проблеми, ще ви позволят да надграждате в дисциплината и упражненията, които практикувате.

11. Аз ще трябва ли да участвам?
Почти сигурно е, че ще трябва.
За по-добро и дълготрайно партньорство е желателно всеки собственик на кон да присъства и участва в тренировките на коня си, за да разбере и усвои метода, да се научи да наблюдава и анализира поведението и реакциите му, да изгради усет и умения, които да прилага при общуването, тренировките и партньорството си с коня.

12. Гарантирате ли, че ще научите коня ми на всичко, което виждам по вашите видеоклипове?
Гарантираме, че конят ще бъде спокоен и уверен при езда и работа от земя, че ще бъде безопасен при обслужване, ще се съобразява с човека. Ще бъде гъвкав и лек в управлението. Ще спазва зададен темп и посока, ще има сигурни спирачки. Ще имате всички необходими средства за справяне с неочаквана ситуация. Но докъде ще стигне обучението на коня зависи от времето и постоянството, с което се тренира, и от личните качества на животното.

13. А веднъж обучен това до живот ли е?
Краткия отговор на този въпрос е: Това зависи от вас. А иначе ние ще изградим, с търпение и повторения, желаните навици. Но, ако след обучението му при нас, в него бъдат системно затвърждавани други навици, конят ще „мине” към тях. Затова е важно постоянството и последователността в правилната работа и отношение към него да продължат и след приключване на тренировките в „Адгор”.

Но добрата новина е, че заложената вече в него основа, ще позволи по-бързото „връщане” на коня към наученото.

14. Как ги обучавате?
Обучението на конете при нас е основано на естествените взаимоотношения между тях в стадото (Natural horsemanship). Използвайки тези техни дадености и нашият метод на тренировка, работим върху изграждането на респект и доверие, но без страх между човек и кон. Всяко упражнение от земя и седло се надгражда върху преходното, докато не се постигне желания резултат.
По този път може бързо да се постигне спокойствие и лекота в коня, защото за него е по-лесно, когато му „говорим” с познати му „думи”.
Основните елементи, които използваме при обучението на конете, са:
- Лидерство
- Респект
- Доверие
- Партньорство
- Разбиране на психологията, поведението и реакциите на коня от ездача/собственика

15. Не може ли да пропуснем работата от земя?
Не. Всеки работи с коня от земя, но не всеки го осъзнава. Поради това се допускат много грешки, които поставят човека от неправилната страна във взаимоотношенията им.

А конят се учи от всичко.Учи се и на добри, и на проблемни навици. Със или без проблемно поведение, работата от земя е част от ежедневното обучение и работа с коня. Тя е основата на всичко и е от ключово значение тази основа да бъде правилна и стабилна.

Всяко общуване с коня е вид тренировка – когато той влиза и излиза от бокса след човека, когато му слагаме и сваляме оглавник, когато го почистваме, когато искаме да го вържем или отвържем, когато искаме да го водим и т.н, го учим как да се отнася с нас.

Освен това, дисциплината, на която конят се научава при работата от земя, много допринася за по-нататъшната работа с него.

Осъзнавайки важността на този тип работа, можем да научим коня на много неща. Може да идва при нас и да ни следва, да върви напред, назад и настрани, да се завърта по начин, който искаме от него, да не се страхува от различни предмети и шумове, да се движи ходом, тръс или галоп по наша команда и много други неща.

Висшата форма на доверие и партньорство, която може да бъде постигната с работа от земя, е изпълнение на упражненията без помощта на въже /offline/.

Работата от земя допринася изключително както за предотвратяване, така и за отучване от вредни навици или проблемно поведение на коня. Тя може да се прилага за всякакъв тип коне, за всякакъв тип езда, както за млади, така и за по-зрели коне. А когато конят е малък и не може да бъде язден, работата от земя го подготвя така, че да приеме потника, седлото, юздата като нещо нормално, неплашещо. Подготвя го за командите, които го очакват, и след това при обяздването той знае какво ездачът иска и очаква от него.

Работата от земя е важна част от изграждането на хармоничните ни отношения с коня. Освен че учи него, тя помага и на човека – за по-доброто разбиране на психологията и поведението на коня, както и за адекватните действия и анализ на ситуациите. Конете имат изключително силно развити инстинкти и са интуитивни и чувствителни. Поради тази причина те променят поведението си в зависимост от емоциите около тях. Конят ни учи на търпение и постоянство, без което не бихме могли да работим и общуваме ползотворно с него.

С този тип работа може да се забавлявате заедно с коня си, да се опознаете по–добре и да изградите трайна връзка с него. След като конят е натрениран, не е необходимо да се работи от земя, ако ездачът не иска това, или ако е спокоен, че конят използва мислещата, а не реагиращата част от мозъка си. Но особено ако конят е в енергия, не е работил известно време или показва поведение, което не одобряваме, е препоръчително да се използват определени упражнения за работа от земя, чрез които безопасно да го накараме да се върне към мислещата част на мозъка си и да си върнем партньора преди да се качим да го яздим.

16. А какви са условията, за да започне обучението?
За всеки конкретен случай на обучение при нас е необходима консултация, уточняване и договаряне на желанията, проблемите и задачите по решаването им.

17. Кой ще обучава коня ми?
Обучението в конна база „Адгор” се извършва от екип, ръководен от квалифициран специалист с дългогодишен международен опит в работата с коне, практикуващ и развиващ изкуството на Natural horsemanship в България.

Return to Top