Комплексна обучителна програма “АДГОР”

Конна база „Адгор” разработи комплексна програма, която обхваща всички аспекти на обучението, което предлагаме.

- Езда
- Работа от земя
- Фино управление и контрол на зоните на коня
- Познания и умения за грижите за конете

Програмата е ориентирана към приложната езда. Основна част от нея е опознаването на психологията и поведението на конете. Уменията, които се придобиват, изучавайки програмата, не са самоцел. Те дават на ездача инструменти и знания да се справи с всевъзможните природни и поведенчески ситуации по време на езда. Обучението е насочено към придобиване на стабилност, маневреност, увереност и лекота. Усвояват се техники за работа с коня, с които да се върне вниманието, респекта и доверието му, когато се наложи. Защото ездата е удоволствие, когато е максимално безопасна и за човека, и за коня.

Целта ни е да усвоите знания и умения, приложими в реални условия по време на езда, както сред природата, така и на манежа. Програмата е структурирана така, че е подходяща както за напълно начинаещи, така и за напреднали ездачи. Разработена е в три отделни курса. Всеки следващ добавя ново ниво на трудност и задълбоченост.

Първи курс:
“АДГОР 1” – Основен курс по езда и работа с коня
Втори курс:
“АДГОР 2” – Курс по приложна езда и работа с коня
Трети курс:
“АДГОР 3” – Курс по прецизна езда и работа с коня

Успешно завършилите всеки курс получават удостоверение и могат да продължат обучението си в следващия курс или в други обучителни центрове.Успешно завършилите и трите курса имат възможност да работят като инструктори по езда в конна база „Адгор”.

С какво се различава комплексната обучителна програма „Адгор” от останалото обучение в „Адгор”?
В обучителната програма е заложено всичко, което може да се учи в „Адгор”. И точно тук е разликата: предвидена е да обхваща всичко. Обучението е систематизирано, заниманията са с голяма честота, цената е по-ниска. Може ли онова, което се учи по програмата, да се научи и извън нея? Може. Всеки един от модулите в програмата е част от това, което конна база „Адгор” предлага като обучение.

Може ли да се започне не от Първи курс, а от по-горен?
Може. Но кандидатът трябва да положи изпит, за да се удостоверят знанията и уменията му. Ако има нужда от усвояване на нови или от усъвършенстване на досегашните, желаещият може да продължи обучението си до изравняване с критериите на програмата.Например, ако кандидатът има вече добър опит в ездата и покрива всички изисквания на програмата за Първи курс, но няма опит в работата от земя, може да се обучава само в работа от земя, докато усвои необходимите умения. И после да положи изпит и да получи удостоверение без да е минал целия курс. Отделните занимания за изравняване на знанията се заплащат самостоятелно, без да е необходимо да се заплати самия курс.

За какво ми е да го имам това удостоверение?

Вяра Крушкова: „Държавата засега няма отношение към удостоверенията на „Адгор”, знам това. Но за мен са важни реалните знания и умения, гарантирани от професионализма и взискателността на инструкторите. И това не са само думи – знам, че зад тази тапия наистина седят думата и името на „Адгор”. А това за мен означава признание за наистина реални постижения. Удоволствие е да развивам уменията си в насоките и по начина, по който се работи в „Адгор”. И е чест да получа официално удостоверение от тях, да бъда част от школата на „Адгор”. А дали някой го признава или не… който има уши, да чуе, който има очи, да види :)”

Натела Александровна Хапава: „За мен, получаването на удостоверение от „Адгор” е важно и ценно, защото зад него стои коренно различен начин на обучение на ездача и работа с коня – специфични умения, които могат да се научат през днешния ден в България само в „Адор”, като единствената школа представляваща възможността за задълбочено изучаване на работа с коня по метода на Natural horsemanship. За мен такова удостоверение е ценно не само защото потвърждава постиженията ми, а и защото се издава от инструкторите, във високия професионализъм на които съм убедена.”

Симеон Горанов: Ездата ми дава всичко онова, което ми липсва в „другия ми живот" - облекчението да не трябва да се състезавам с никого и постоянно да се доказвам, удоволствието от свободата на общуването с природата и с хора, които споделят моите интереси. Всъщност, може би ездата е израз на всичко онова, което не съм постигнал в живота си - не защото не съм успял, а защото не съм посмял да го поискам. В този смисъл много от хората на база „Адгор" са ми пример за това, което дълбоко в себе си знам, че съм искал да бъда, но не съм станал и което ме кара да изпитвам истинско възхищение от простотата и чистотата на избора, който са направили. Chapeau! Това е емоционалната и „философската" страна на ездата за мен. Иначе тази свобода и удоволствие трябва да се заслужат и това е възможно само с много труд и упоритост - особено за такива като мен, които не блестят с вродени умения - за което съм благодарен на обучението, на което с толкова инат се посветих. Удивително е как изграждането на умения в ездата прави хората по-добри, защото им помага да се справят с желанието на новака да доминира и управлява със силата на мускулите и да постигнат партньорство и истинска хармония с другия в тандема - коня, да търсят грешките и недостатъците у себе си, а не у другите. А иначе - няма по-голяма тръпка да погледнеш от високо от седлото на коня на този хубав свят, в който живеем, и вятърът да свири в ушите ти.

Боряна Райкова:
Конете имат свой уникален начин на общуване, комуникирайки изцяло чрез езика на тялото. Обучението по програмата „Адгор“ ми открива нови хоризонти, учейки ме да използвам и разбирам инстинктите, поведението и езика им. Резултатът е развиването на взаимоотношение с животните, основано на взаимно доверие. Безкрайно удовлетворяващо e чувството за „сливане“ с коня, когато се разбирате и сте спокойни един с друг, знаейки, че заедно можете да преминете дадена трудност. Лично за мен целенасочената работа с конете по време на обучението ми помага да развивам ценни умения и качества, като не действам според чувствата си, а се съсредоточавам върху процеса, вместо върху постижението. Инвестирането в програмата си струва, защото определно поставя една добра основа, а зад удостоверението стоят реални знания и постижения, признати и постигнати с помощта на изключителните и професинални инструктори от „Адгор“.

Весела Дончева:
Започнах да вземам уроци по езда в Адгор на 43-годишна възраст. Преди това бях яздила само магаре. Начинът на работа в конната база и отношението, което инструкторите имат към коне и хора, ми допаднаха много и с всеки изминал ден ме пленяваха все повече. Постепенно от „да се науча да яздя” желанията ми се трансформираха в посока на това да се науча да разбирам и общувам с коня. Така започнах работа по обучителната програма. Обучението е подредено, следва определени стъпки и всеки ден надграждаш към постигнатото вчера. Харесва ми това, че работата за деня приключва в момент, който е положителен и за коня, и за ездача. Възхищавам се на любовта и разбирането, с които инструкторите работят с конете, и търпението и постоянството, с които обучават хората. Някак неусетно придобиваш умения да „четеш” коня, да разбираш неговото моментно състояние и да предвиждаш следващите му действия, което ти помага да се справяш в различни ситуации, които, поне на пръв поглед, не са специално тренирани на манежа.
Днес продължавам работа по обучителната програма и с всяка изминала седмица желанието ми да знам как, да знам защо, да знам кога и да мога расте. И най-важното може би е, че отношението и работата на aдгорци са такива, че ти се иска, не да вземеш изпита, а да заслужиш сертификата!

Ивелина Шаллиева:
Когато преди близо пет години за първи път стъпих в Адгор, реално за първи път се докоснах истински до конете, до работата с тях, до общуването с тях. Всичко тук беше различно, а методът на обучение – съвсем непознат за мен. И започнах да се уча...
Обучителната програма, ми даде изцяло нова представа за света на конете и коренно промени виждането ми за правилния подход към тях. Помогна ми в натрупването на знания и умения както за разчитане поведението на конете, така и за изграждане на усет за навременна и ефективна реакция от моя страна по време на тренировките. Даде ми изключетилно стабилна основа и възможност за по-нататъшно надграждане във всяко едно отношение, трупайки опит и в обучението на самите коне. Смея да твърдя, че тук научих какво реално значи да общувам с конете, да различавам поведението и характерите им (защото те всички са различни) и съответно да намирам индивидуален подход към всеки един от тях. Разбрах къде, кога и как да бъда категорична в изискванията си и как да остана търпелива, независимо колко време би отнела дадена тренировка (това е трудно определено). И не на последно място – създадох висок критерий по отношение на безопасната работа с конете, което всъщност е от огромно значение, за да запазим себе си и кончетата, с които работим в добро здраве ;)

Надя Рийд:
Преди (много) години се качих за първи път на кон. Това беше в друг свят и друго време. Учех английска езда, но за това време върху гърбовете им, не се сближих нито с конете, нито получих възможността да ги разбера. Мислех си, че знам нещо и мога нещо. Но с течение на времето разбрах, че не е така. Исках да разбера коня. Исках да разбера как мисли. Как реагира. Защо реагира. Защо прави нещата, които прави. Ездите ни не бяха нито пълноценни, нито се чувствах сигурна върху гърба му. Усещах, голяма липса на знание и подозирах, че ако искам да има хармония в движенията ни, трябва да има хармония в главите ни.
С това прозрение аз започнах да търся решения. Научих за "говорещият с коне" , г-н Бък Бранемен, един от най-известните, дългогодишни треньори на коне и посланници на метода "Natural Horsemanship". От там за мен се отвори един съвсем нов свят на възможности с конете!
След като започнах да уча по този метод на едно ранчо в Нова Зеландия и се върнах, открих единствената конна база в България, която преподава професионално метода на "Natural Horsemanship": Адгор.
За мен обучителната програма в Адгор представлява един бездъннен съндък със ценности! Чрез нивата в програма аз получих ключе към този съндък - и с това - достъп до търсените от мен знания и възможностти на граденето на искренно партньорство между конете и мен.
С безкрайни благодарности към "Българският Бък Бранемен" Алекс Пенев и целият екип на конна база Адгор, които правят нещо много повече от това, да учат: те влагат цялата си същност и любов в идеята, че разбирането между човека и коня е единсвтената основа, която може да осигури едно щастливо бъдеще и за двамата - кон и ездач.

Return to Top