Reining

Макар и слабо познат в България рейнингът е спортна дисциплина, която набира все повече привърженици и почитатели у нас. За да придобиете някаква представа за този спорт, ще се опитаме накратко да ви разкажем за него. Рейнингът е признат за спортна дисциплина през 1949 г. за първи път в САЩ. Като част от „Western” ездата неговата основа идва от работата с коне и крави в американските ранча. Необходимо било конете да са много леки на управление, да се подчиняват на съвсем малък допир на крака или повод при работата им с големи стада добитък. Това е довело до създаването на породи коне и тренировъчни методи, които са в основата на спорта рейнинг днес. Набирайки все по-голяма популярност, през 1966 г. в САЩ е създадена организация, администрираща рейнинга като спорт - NRHA (National Reining Horse Association). Днес асоциацията има представителства в 36 държави от целия свят. Рейнингът е най-бързоразвиващият се конен спорт и през 2000 г. става първата призната „Western” дисциплина от Международната федерация по конен спорт – FEI. За развитието си спорта разчита на най-голямата породна популация на коне в света, а имено куортър хорс. Тази порода е изключително подходяща за фигурите и упражненията, които се изпълняват в дисциплината. И макар да няма ограничения какви коне да участват в състезанията, три са основните породи, които имат върхови постижения – куортър хорс, пейнт хорс и апалуса. Елементите, които се изпълняват в рейнинга, са обединени в така наречените „патерни”. Всеки от патерните включва изпълнение на упражненията в определена посока и последователност, които трябва стриктно да се спазват. Тези серии се изпълняват изцяло на галоп, като се следи за подчинеността и лекотата на коня, при изпълнението на всички маневри. Патернът включва изпълнението на:
- кръг на бърз галоп
- кръг на бавен галоп
- слайдинг стоп (sliding stop) - конят спира и се пързаля със задните крака, докато предните продължават да вървят)
- спин (spin) - въртене на коня около един заден крак – изпълнявайки 4 или 4,5 оборота по 360 градуса на максимална скорост
- смяна на галоп -сменяне на водещия крак на движение, без да се спира или минава през тръс
- ролбек (rollback) - след спиране, конят се завърта на 180 градуса и галопира в обратна посока
- заден ход в права линия
https://www.youtube.com/watch?v=ovFuBLX7BmE

Всички тези елементи се изпълняват, управлявайки коня с една ръка (за високите и професионалните класове). Началото си упражненията водят изцяло от практическата работа с коня при отглеждането на добитък. Все по-често рейнингът се определя като „Western” обездка и е нарицателно за лекота и финост на управление на конете. Когато човек има възможност да язди така натрениран кон и да изпълни някои от тези упражнения, удоволствието от ездата достига изцяло нови измерения.

Конна база „Адгор” заедно със свои приятели и съмишленици създаде първият в България „Спортен клуб по рейнинг и Уестърн езда”. Разполагаме с натренирани коне за рейнинг, които можете да видите и да се убедите в лекотата на тяхното управление. Ако имате интереси в областта на рейнинга или искате да видите някои от упражненията, ако искате да станете част от рейнинг общността в България, ще се радваме да ви посрещнем при нас.

Сашо и Пламък
Зима, сняг, виелица. Есен, дъжд и вятър. Лято, пек, умора. Но това не спира мечтите ни! Нито желанието за безброй тренировки до късно вечер, докато всички пият чай пред камината, бързат да се приберат на сухо и топло по домовете си или да се скрият от жаркото слънце. Последователната работа и многото усилия се възнаграждават! Когато обичаш, когато си отдаден - мечтите се сбъдват! Рейнингът е дисциплина, която изисква безупречна подготовка, специфична порода кон, закрит манеж, специална настилка за тренировките и т.н. Въпреки липсата на тези неща и огромната конкуренция от професионалисти, занимаващи се с рейнинг цял живот, Алекс Пенев успя да се класира 9-ти с Пламък на тазгодишното регионално състезание по рейнинг в Австрия. Пламък е кон, който никога не е излизал от територията на базата, никога не е носил и тренирал със слайдери и не е типичната порода за рейнинг. Въпреки това, само с няколко дни тренировки със слайдери Пламък и Сашо успяха да се класират успешно, с много добър резултат! Успехът е екипна работа! Благодарим на целия екип на конна база „Адгор“ за усилията и подкрепата! Горди сме с вас!

Return to Top