Работа с ласо от кон

Вие вече сте добър ездач и сте решили, че е време да се почувствате като каубой и искате да препускате с кон, въртейки ласо над главата си, ловейки други коне. Това може да се случи най-лесно в конна база „Адгор“. Работата с ласо (roping) е част от уестърн ездата, практикувана и усъвършенствана основно от мексиканските вакероси, аржентинските гаучоси и американските и канадските каубои. Практическото му приложение е в животновъдните ранча, което го прави задължително умение при сортиране на добитък, поставяне на ваксини и дамги. Използва се при работа с коне и добитък, за хващане, задържане, а при необходимост - и водене на телета, крави, бикове, коне и др. Освен практическото му приложение, работата с ласо подобрява физическата издръжливост, развива ловкост, баланс, съобразителност и спомага за изграждане на по-добър синхрон между кон и ездач.

Добрият ласар трябва задължително да има добре научен кон, което ще му позволи да се приближи и хване животното. Както и добро седло със здрав рог, за да може да го задържи. В конната база ще получите и двете, плюс инструкции от професионален каубой с десет години опит в Америка. В добавка ще работите с оригинално американско ласо. Така ще може да развивате уменията си и да се усъвършенствате, черпейки директно от опита и традициите на американските каубои. Самите тренировки с ласо започват от земя, като се набляга на правилната техника на въртене, хвърляне, използване на ъгли и дистанции и т.н. Не е необходимо в този етап на обучение да сте добър ездач, не е проблем и да не яздите. На всеки каубой се налага да хваща животни от земя и в първия етап на обучение ще разберете как става това.

Във втория етап от тренировките се работи от гърба на кон, така че е необходимо да имате добри ездови умения и независим седеж (да не разчитате на ръцете си за баланс), за да може да сте максимално ефективни, без да пречите на коня. Когато направите добро хвърляне от гърба на препускащ кон, тогава най-добре ще усетите симбиозата между ездача и животното.

Return to Top