Важно да знаете

Всичко започва с „Искам да яздя!”.Звучи ясно и категорично, но опитът ни показва, че зад тези думи стоят различни желания. Хората са различни и не е учудващо, че всеки вижда „отиването на кон” по свой начин.

Конна база “Адгор” предлага езда и работа с коня. А за вас остава да решите какво точно желаете да постигнете, усетите и научите.

Може да изберете само разходка на кон – за разтуха, чист въздух и слънце. А може да пожелаете да усъвършенствате уменията си на ездач.Или да поискате да се научите да разбирате коня, да комуникирате с него, да изградите партньорство, основано на естествените взаимоотношения с конете (Natural horsemanship).

1. За кого е ездата в „Адгор”?
2. Как става обучението?
3. Тип работа с конете и тип езда в конна база „Адгор”
4. Информация за практикуващите английски тип езда
5. Безопасност
6. Домашни любимци
7. Какво е необходимо?
1. За кого е ездата в „Адгор”?

В конната база са добре дошли всички: абсолютно начинаещи, яздили някога или няколко пъти, опитни ездачи, малки, големи, още по-големи. Няма значение дали имат амбиция да се усъвършенстват или искат само да се разходят на кон. Единственото, което се изисква, е да имат желание и да спазват правилата в базата.

2. Как става обучението?

За ездата „Адгор” разполага с манеж, както и с цялата прекрасна природа наоколо. Обучението на начинаещите ездачи започва навън, където, благодарение на разнообразния терен, ще изработят изключително добър баланс върху коня. Манежът е на разположение на всички, които желаят да подобрят уменията си за управление на коня, да придобият финес при работата с него, да работят от земя. За повече информация как, защо и къде протичат различните видове занимания, разгледайте подробните им описания (обучителна програма).

3. Тип работа с конете и тип езда в конна база „Адгор”

Работата с конете е изградена върху принципите на естествените взаимоотношения с конете (Natural horsemanship). Това означава, че не само нашите коне са обучени така, но и ездачите се учат как да ги прилагат.

В „Адгор” се практикува уестърн езда. Тя не е дънки, каубойски ботуши, шапка и седло с рог, а практична амуниция, обучение на конете и умения на ездачите, максимално подходящи за:
-продължителна работа
Приспособленията за езда и начинът, по който конят работи, са резултат от необходимостта кон и ездач да работят по 8, 9 или повече часа на ден. Това в „Адгор” ни осигурява удобство за нас и конете при многочасовата езда при разнообразен терен.
- лекота в управлението на коня и маневреност
Уестърн ездата се прилага от вакероси, гаучоси, каубои при работата им със стада животни. Т.е. необходимо е конят да реагира моментално на най-леката команда, при това често внезапно. Нужно е и конят да може да се управлява само с една ръка (или дори без).
Това ни дава маневреност и контрол при труден терен и различни ситуации, които са много вероятни сред природата – внезапно появил се дивеч, ловци, офроудъри, колоездачи, затрупана тясна пътека и т.н.

4. Информация за практикуващите английски тип езда

Има хора, които се притесняват от уестърн седлата ни, защото са свикнали да яздят с други. Факт е, разбира се, че те са различни. Но тези притеснения бързо отшумяват, защото ездата е преди всичко баланс. Човек с добри ездови умения (т.е. добър баланс), ще може да ги приложи както с английско и каубойско седло, така и без седло.

5. Безопасност

За да осигурим безопасността на ездачи и коне, в конна база „Адгор” има някои правила, които се спазват без изключение:
- ездата винаги е с инструктор. За всеки начинаещ се грижи отделен инструктор. Групи от свободно яздещи винаги се водят от поне един инструктор.
- всеки яздещ е длъжен да изпълнява онова, което инструкторът изиска от него по отношение на ездата.
- решение на инструктора е дали обучаващият се ездач ще получи поводите на коня и ще го управлява сам.
- инструкторът определя коня, който ездачът ще язди.
- всички посетители спазват правилата за безопасност.

- Конна база „Адгор” предлага каски за езда и насърчава тяхното използване.

6. Домашни любимци

Конна база „Адгор” много ви моли да не идвате с домашните си животни. Това може да бъде опасно както за тях, така и за хората (и най-вече за децата), които се намират на територията на базата. Ако предизвикат конфликт с кучетата, котките или конете на „Адгор”, вашите любимци може да пострадат. Ако във въображението си добавите към този хаос уплашени деца и паникьосани родители сред вързани на коневръза коне, ще получите картината, която искаме да избегнем.

7. Какво е необходимо?

Всичко, което трябва да направите, за да яздите при нас, е да ни се обадите, за да си запазите час предварително. В противен случай не е сигурно, че ще има свободни коне и инструктори.
Ако смятате, че ще огладнеете, вземете си храна – базата не разполага със заведение или магазин, предлагащ храна.
Съобразете се със сезона и вземете дрехи според него – по-добре да ги имате с вас и да не ги използвате, отколкото да ви стане студено или пък твърде горещо.
Облечете се удобно и подходящо за ездата:
- панталон, който да не е от хлъзгава материя
- обувки, по възможност с ток, които да не са много широки в предната си част или с големи грайфери. Ако са ниски при глезените (например маратонки), си сложете високи чорапи, за да са предпазени глезените ви от студа, храстите и протриване от стременат
- шапка, която да стои стабилно на главата ви, ако носите
- слънчеви очила (стабилно стоящи), ако са чувствителни очите ви
- прочетете правилата за безопасност

Return to Top