Доброволци

Гергана Митова

Да опишеш с думи духа на това място е все едно да се състезаваш с вятъра. Той изчезва в див, радостен галоп зад близкия Витошки хълм още преди да си поставил крак в стремето. Това, което Адгор ми дава с пълни шепи, с невероятните си хора, коне и природа, започва от думите щастие, свобода, приятелство, умение, мир. И продължава – едно отворено сърце, пълно с шеги, любопитни конски уши, много прегръдки (и много метене), закачки (конски и човешки), слънчеви дни и малки чудеса, случващи се в самите ти ръце.

Когато съм тук, не искам да съм никъде другаде и да правя нищо друго – това е неветоятен подарък. Благодаря ви и се радвам, че съм с вас!

Габриела Терзиева

Какво се крие зад простичката и уникална дума Адгор ли? За мен, Адгор не е просто конна база, ами място,което те предизвиква да бъдеш промяната, която искаш да виждаш около себе си. Място, което не просто разкрива света на конете пред теб, ами и те кара да виждаш по-добре в света на хората. Място, което отразява душата на ездача - неговите слабости и силни страни, неговите мечти и надежди. През годините научих много за конната езда и държанието на конете, но практиката и тренировъчната програма в Адгор ме накараха най-накрая да разбера за "какво иде реч", както се казва - защо правим това, което правим и какво всъщност се опитваме да постигнем. Искаме да контролираме конете или да се научим да говорим техния език? Искаме те да ни се подчиняват безусловно или искаме да спечелим уважението им първо? Винаги съм наблюдавала тренировките на моите учители, питайки се "Как се случва всичко това с такава лекота и изящност?" Накрая разбираш,че тайната е проста – логика. Не конете трябва да слушат нас, а ние трябва да се вслушваме в тях. Същото е и с взаимоотношенията между хората. Благодарение на прекрасния екип на базата, които не спират да ме зареждат с ентусиазъм, подкрепа и доверие всеки изминал ден, аз успявам да застана срещу моите страхове и несигурности, за да мога да се гмурна по-надълбоко в невероятния свят на тези две красиви любопитни очи.

Йоана Вампорова

Чувството да влезеш в главата на коня, да се свържеш с него, да работите заедно без страх и да изградите доверие помежду си е уникално. Адгор ми дава възможността да изпитам всички тези неща и да изградя взаимоотношения не само с животните, а и с хората. Всички се учим взаимно, забавляваме се и си помагаме... Това е свободата за която мечтая, това е мястото което обичам.

Калина Лесева

Ездата, конете, природата – всичко това ме прави безкрайно щастлива. Лятото на 2013-та година остави невероятни спомени, а преживяването не бих го заменила с нищо! Чувството, което остава в теб, когато едно упражнение с коня се е получило успешно след множеството опити, е неповторимо. Това същевременно те учи на търпение, контрол над емоциите и упоритост. Всичко тук, в конната база, е като една приказка – наблюдаваш свободно препускащите коне, а навсякъде около теб се разкриват прекрасни пейзажи. Дори само помагането тук ме кара да се чувствам страхотно. Ако можех бих повторила лятото отново и отново, и отново, а през останалата част от годината бих прекарвала дни наред без да ми омръзва, защото ще съм на любимото си място – конна база „Адгор”.

Боряна Райкова

Да препускам свободно, без седло, усещайки вятъра в косата си, сред смайващи пейзажи на поляни, горички, планини, магически неотразими залези и дъх на свежест. Това е моята мечта, която се сбъдна в “Адгор“. Дивната природа, чудесните коне и невероятните хора, които открих тук, напълно ме плениха. Личното отношение и внимание са неоценими. Не е изминал ден, в който да не съм научила нещо ново, било то за работата с конете или за себе си. Естествените взаимоотношения с тези животни ме учат на търпение и постоянство. Дните, прекарани в “Адгор“, са ми едни от най-чаканите и любими.

Георги Динчев

Докато не се запознах с начина на работа с конете в конна база „Адгор“, нямах представа какво съм пропуснал. Наблюдавайки екипа, се изумих от уникалния начин, по който яздят и общуват с конете.

Моят дебют в ездата беше още на 7-годишна възраст и оттогава многократно съм наблюдавал хора да яздят коне. Затова си представях, че едва ли губя нещо кой знае какво, когато в течение на няколко години отклонявах поканите на моя приятел Сашо (Александър Пенев) за посещение в базата. Впоследствие обаче бързо разбрах колко много съм пропуснал. Започвайки занимания там, очаквах, че ще трябва да усвоя още 5-6 нови похвата, след което всичко ще бъде наред. Тези 5-6 нови техники се оказаха 50-60. Не след дълго се почувствах разочарован от себе си, защото разбрах, че имам още много да уча. В определен момент почти се бях отказал.

Благодаря на съдбата, че намери начин да ме стимулира да продължа да се боря, за да не извърша една голяма глупост, отказвайки се. Хоярата в „Адгор“ са невероятни професионалсти, най-добрите в тази сфера. Шапка им свалям! Намерих място, на което съм щастлив, и хора, с които се чувствам щастлив. Постепенно и напредъкът ми в конната езда ставаше все по-видим. Радвам се, че останах, и знам, че съм при най-добрите и то на най-доброто място. Какво повече бих могъл да искам?

Натали Крземински

Разбира се, конете ме удивляваха още като малко момиченце. На 8-годишна възраст получих първите си уроци по езда в английски стил в Германия. Но въпреки че усвоих правилната и центрована стойка на ездача, това, което винаги ми липсваше, беше разбирането на конете, езика на тялото им и ясните и естествени взаимоотношения с тях. Това ме доведе до несигурност и дори страх. Затова наблегнах повече на образованието си и живота... Когато за първи път чух израза "natural horsemanship", разбрах, че това ще бъде пътят ми и че трябва напременно да го изуча. Когато случайно чух за “Адгор”, бяха минали 10 години от последния ми контакт с коне. Тук най-сетне започнах да изучавам онова, което търсех - уравновесен начин на работа с конете, водещ до съвместно доверие и уважение. Оттогава не ми е било възможно да се отърся от нуждата си за знание. Екипът на “Адгор” ми помага да се развивам, но и по своя естествен и инстиктивен начин конете също ми показват, когато греша. Невероятно хубаво е усещането за успех в тренировките, но и осъзнаването, че има още много нови цели, които могат да бъдат постигнати! Благодарна съм за всеки един миг, в който уча, и се радвам, когато мога да обучавам коне и ездачи. Не само съм намерила добри приятели, но тук мога и в необятната природа да преоткрия себе си, да се слея с коня и заедно с него да се наслаждавам на спокойствие и свобода.... просто да се чуствам жива!

Димитър Илиев

Има неща, които човек трудно може да намери съчетани на едно място, като красива природа, отлично обучени коне и невероятен колектив от прекрасни хора, които са в състояние да накарат всеки човек да се почувства свободен и независим. Всичко това съществува в конна база "Адгор" и ме вдъхновява да бъда доброволец там. За мен лично това е истинско удоволствие!

Return to Top